Sandwijck en de Van Boetzelaers

Sandwijck hoofdgebouw

Sandwijck hoofdgebouw

De buitenplaats Sandwijck, met zijn roze draagconstructies, is een opvallende verschijning aan de Utrechtse weg. Het huis is lange tijd bewoond geweest door de in de gemeente De Bilt bekende familie van Boetzelaer. Tegenover Sandwijck, aan de overkant van de Utrechtseweg, ligt het van Boetzelaerpark. De van Boetzelaers hebben dit park geschonken aan de burgers van de gemeente De Bilt. 

Buitenplaats Sandwijck

Het huis met park is in opdracht van de familie Voet van Winssen rond 1770 gebouwd. In 1875 vond een grote verbouwing plaats waarbij de gevel aan de Biltse Grift rijker werd vormgegeven. De hoofdingang bevindt zich in de linkerzijgevel en heeft een mooi gedetailleerd houten rondboogportiek. Opvallend zijn ook de gietijzeren draagconstructies van de balkons. (www.utrechtsebuitenplaatsen.nl)

Sandwijck hoofdgebouw

Sandwijck hoofdgebouw

“In 1854 kwam Sandwijck door vererving in het bezit van mevrouw Elisabeth Charlotta Petronella Both Hendriksen (1809-1880) en haar man, Christiaan Willem Johan baron van Boetzelaer, heer van Dubbeldam (1806-1872). Tot 1963 bleef de familie van Boetzelaer eigenaar.” (www.wikipedia.nl)

Het van Boetzelaerpark

“Het dr. Carel van Boetzelaerpark ligt tegenover de buitenplaats Sandwijck aan de noordzijde van de Utrechtseweg. Om het uitzicht vanuit het huis aantrekkelijker te maken, plantte de familie van Boetzelaer, vanaf 1854 eigenaar van Sandwijck, verschillende boomgroepen aan de andere kan van de Utrechtseweg aan In 1930 besloot dr. C.W.T. baron van Boetzelaer van Dubbeldam hier, naar ontwerp van de firma H. Copijn en Zn. voor de Biltse bevolking een wandelpark met vijverpartij aan te leggen en dat aan de gemeente te schenken op de voorwaarde dat het ten eeuwige dage een wandelpark zou blijven. Mocht Utrecht het park annexeren voor bijvoorbeeld woningbouw dan moest De Bilt 4 ton betalen aan de schenker of diens erfgenamen. Deze bepaling geldt tot 2032.” (www.utrechtsebuitenplaatsen.nl)

De duiventoren

“Mooi ingepast in het landschappelijke ontwerp van het park staat een achtkantige duiventoren op vierkante met spitsbogen opengewerkte basis. Deze dateert uit 1832 en herinnert aan de buitenplaats Arenberg die teruggaat tot de 17de eeuw. Eigenaar was toen D.W.J. Strick van Linschoten. Na zijn dood wordt Arenberg in 1855 geveild. Een deel met de duiventoren gaat naar overbuurman Van Boetzelaer. Het andere deel met het huis komt in handen van Theodoor Muller Massis die in 1857 een deel van het huis sloopt en door nieuwbouw aanmerkelijk vergroot. Uiteindelijk wordt het huis in 1928 gesloopt (nu Utrechtseweg 322-324) en het terrein verkaveld voor de huidige fraaie woonbuurt Park Arenberg.” (www.utrechtsebuitenplaatsen.nl)

Sandwijck is nu een appartementencomplex, waarbij de bewoners een woongroep vormen. Stichting Het Utrechts Landschap is eigenaar van het pand. (www.wikipedia.nl)

Het landgoed

Het landgoed is ca. 72 ha groot. Het park gaat via een gesloten bos over in een weidegebied met houtsingels en enkele boomgroepen. Sandwijck onderscheidt zich van andere landgoederen in de regio door een grote verscheidenheid aan bomen. In de negentiende eeuw is door de toenmalige eigenaar een aantal exotische boomsoorten uit andere werelddelen aangeplant. Op het landgoed bevinden zich onder meer een kapelletje en een pergola. Beide zijn respectievelijk in 1998 en 1999 zijn gerestaureerd. (www.wikipedia.nl)

Meer bekijken?

OogopDeBilt.nl heeft eerder dit jaar al eens reportages over dit landgoed gemaakt. Deze kunt u via deze link en via deze link bekijken.

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.