Burgemeester van Heemstrakwartier – een pareltje!

Burgemeester van Heemstrakwartier

Burgemeester van Heemstrakwartier

Wie voet zet in de karakteristieke wijk Burgemeester van Heemstrakwartier in De Bilt waant zich even terug in de jaren vijftig. Eigentijdse auto’s en Pokemon Go spelende jongeren helpen de bezoeker al snel uit deze droom. Maar het is helemaal niet erg om uit deze droom te ontwaken. De bloembakken en voortuinen, gevuld met vrolijke bloemen geven de wijk een fantastische uitstraling.

Burgemeester van Heemstrakwartier (*)

Het Burgemeester van Heemstrakwartier zag er begin deze eeuw nog heel anders uit. Na eerdere onderhoudswerkzaamheden in de jaren tachtig van de vorige eeuw waren de woningen begin deze eeuw toe aan groot onderhoud. In opdracht van Woonstichting SSW heeft Nijhuis Bouw in 2,5 jaar tijd alle 191 woningen onderhanden genomen.

De voorbereidingen voor de renovatie duurden ruim twee en een half jaar. In december 2009 spraken de betrokken partijen met elkaar af dat het Burgemeester van Heemstrakwartier niet gesloopt, maar gerenoveerd zou worden. Stedenbouwkundig zat de wijk immers sterk in elkaar en het was een goede plek om te wonen.

Burgemeester van Heemstrakwartier

Burgemeester van Heemstrakwartier

Burgemeester van Heemstrakwartier

Burgemeester van Heemstrakwartier

Communicatie en maatwerk

De ingreep zou dermate heftig worden dat er in onbewoonde staat gerenoveerd moest worden. Alle bewoners moesten voor ruim vier maanden naar een wisselwoning. SSW besteedde daarom veel tijd en aandacht aan communicatie en aan individueel maatwerk voor de bewoners. Er zijn bewonersavonden, blokavonden en individuele huisbezoeken geweest om de plannen te presenteren aan de huurders. Na elke avond werden wensen van huurders weer verwerkt in het plan. Uiteindelijk zorgde dat ervoor dat huurders keuze hadden uit soms wel zes verschillende plattegronden voor hun nieuwe woning. Daarnaast kon elke bewoner zelf een keuken, badkamer en toilet komen uitzoeken in de showroom in de wijk.

Burgemeester van Heemstrakwartier

Burgemeester van Heemstrakwartier

Grondig gerenoveerd

Omdat in de meeste woningen asbest verwerkt was, heeft er allereerst een uitgebreide asbestinventarisatie plaatsgevonden. Na sanering van de asbesthoudende materialen zijn de woningen bijna geheel gestript. Dit betekende onder meer dat de beganegrondvloer eruit werd gehaald, evenals alle installaties, binnenwanden, kozijnen en het voegwerk. Ook is de hele kap van de woningen inclusief zoldervloer verwijderd.

Na de afbraakwerkzaamheden kon gestart worden met de wederopbouw van de huizen. De woningen werden onder meer voorzien van een nieuwe beganegrondvloer, nieuwe trappen, nieuwe installaties, nieuwe berging, nieuwe kozijnen en nieuwe geïsoleerde binnenwanden. Ook zijn de kruipruimten van de woningen gedicht met schuimbeton en kregen de tuinen een opknapbeurt. Als kers op de taart zijn nagenoeg alle woningen over de hele breedte voorzien van een uitbouw van 2,5 meter diep. Deze uitbouw diende tevens als basis voor een prachtig dakterras van 3 bij 6 meter op de eerste verdieping.

Burgemeester van Heemstrakwartier

Burgemeester van Heemstrakwartier

Duurzaam gerenoveerd

SSW heeft deze woningen ook energie-intelligent laten renoveren – met behoud van het oorspronkelijke karakter en veel energiebesparende maatregelen zoals HR++-beglazing, een HR-ketels, vloer- gevel- en dakisolatie. Door die maatregelen promoveerden de woningen van de slechte energielabels E, F en G naar het veel betere A-label.

Burgemeester van Heemstrakwartier

Burgemeester van Heemstrakwartier

Oplevering

Het project werd op 19 december 2014 opgeleverd. De verbetering van de infrastructuur werd medio mei 2015 afgerond. Nu, ruim een jaar later, ziet de wijk er nog altijd prachtig uit. Echt een pareltje.

Burgemeester van Heemstrakwartier

Burgemeester van Heemstrakwartier

(*) De tekst bij deze fotoserie is gebaseerd op informatie van de volgende websites:  www.stedenbouw.nl en www.ssw.nl.

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

1 Reactie

 • Reageer
  Marjoleine van de Donk
  20 januari 2018 op 00:22

  Wat een leuk bericht over het Burgemeester van Heemstrakwartier.
  Ik hoop er binnenkort te mogen wonen.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.