Rijdag Modelspoorbaan Leijensehof!

Rijdag Modelbaan STOMM Bilthoven

Rijdag Modelbaan Stichting Openbaar Museum Modelbouw Bilthoven

Zaterdag 26 november van 10.00 tot 15.00 uur houdt de Stichting Openbaar Museum Modelbouw haar halfjaarlijkse modelspoorbaan rijdag. “Aan de immense modelspoorbaan wordt door vrijwilligers al vanaf januari 2008 hard gewerkt,” vertelt Willem Boot, voorzitter van StOMM. “De H0-baan is dan ook uitgegroeid tot een waar museum en omvat modelbanen die de stoutste verwachtingen overtreffen.” Op hun website worden geregeld bouwverslagen geplaatst met foto’s. De toegang is gratis! Leijenseweg 115 o (o van oliebol) 3721 BC Bilthoven (naast The Real Gym)

Op dit moment wordt er gewerkt aan een stuk Duitsland met een haven en een gedeelte laaggebergte. “Een lieflijk dorpje met vakwerkhuizen en een slingerende weg naar het kasteel maken het beeld compleet. Hier wordt gereden met 3-rail systeem van Märklin.

Zwitserland in H0m

Verder zijn ze bezig met een Zwitsers smalspoor (H0m), met als voorbeeld het station Gletsch van de Furka Oberalp Bahn als middelpunt. Zoveel mogelijk wordt de werkelijkheid benaderd. Gelijkstroom is hier de voedingsbron.

Ruhrgebied H0 in aanbouw

Er is bovendien een flink deel gereserveerd voor het Ruhrgebied compleet met hoogovens en veel industrie. Dit deel is in voorbereiding maar vele hoogovens staan al klaar om geplaatst te worden. “Aan de baan wordt door negen vrijwilligers gebouwd die afkomstig zijn uit alle lagen van de bevolking en heeft tevens ten doel om het ‘vak’ van modelbouwer levend te houden en op hoog niveau te brengen,” vult Willem boot aan.

Rollend materieel naar Zwitsers en Duits voorbeeld

Het rollend materieel komt hoofdzakelijk uit het zogenaamde tijdperk III en omvat globaal de periode 1945 – 1965. Het materieel is naar Zwitsers en Duits voorbeeld en rijdt voor het overgrote deel op drie-rail wisselstroom. De H0-modellen zijn onder andere van Märklin, Fulgurex, Roco, Lemaco, Rivarossi, HAG, Metropolitan, LS Models en Bemo. Ook is een deel van de baan gelijkstroom, waar weer andere merken te zien zijn zoals Fleischmann.

Volledig handgebouwde modelspoorbaan

Kortom, alle reden om zaterdag 26 november een uniek kijkje te komen nemen in dit eldorado voor de modelbouwers en treinliefhebbers. Bovendien worden vrijwel alle model fabriekspanden en -huizen volledig met de hand gebouwd uit basismaterialen (waaronder laser-gesneden karton) naar bestaand voorbeeld en komen niet uit een bouwdoos! Vele details in de gebouwen en het landschap zijn adembenemend mooi gemaakt met af en toe een stukje humor!

U kunt het Modelbouw Museum vinden op de Leijenseweg 115 o (o van oliebol) 3721 BC Bilthoven (naast The Real Gym)

Rijdag Modelspoorbaan STOMM Bilthoven

De modelspoorbaan omvat zelfs een heuse Hamburgse zeehaven

Rijdag Modelbaan STOMM Bilthoven

Met Vrachtschip

Rijdag Modelbaan STOMM Bilthoven

En laad- en los kades

Rijdag Modelbaan STOMM Bilthoven

Een H0m modelspoorbaan rondom het fameuze plaatsje Gletch aan de Furka Oberalp Bahn

Rijdag Modelbaan STOMM Bilthoven

Rijdag Modelbaan STOMM Bilthoven

Rijdag Modelbaan STOMM Bilthoven

Zwitserland in 1:87 tot in de kleinste details natuurgetrouw

Rijdag Modelbaan STOMM Bilthoven

Kantoorgebouwen in gelaserd karton en geheel ingericht!

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht