Winterse wandeling op Beerschoten en Houdringe

Winterse wandeling op Beerschoten en Houdringe

Winterse wandeling op Beerschoten en Houdringe

Het was vandaag heerlijk weer voor een fijne winterse wandeling op Beerschoten en Houdringe. Het zonnetje scheen er weer lekker bij. Het gras was nog wit van de rijp. Met een routebeschrijving van Het Utrechts Landschap kwamen we bovendien van alles te weten over deze landgoederen. 

Vanaf het witte bruggetje bij het beeldenpark heb je mooi zicht op de achterkant van Huize Beerschoten. Het licht er lekker winters bij, met het bevroren water voor de deur en de heldere vrieslucht die in het ijs wordt weerspiegeld. In het water staat het beeld Ida en de zwaan van Jits Bakker.

Een stukje verderop zien we rechts een heuveltje aan de overkant van het water. Dit is de ijskelder.Hier bewaarde men vroeger natuurijs dat in de winter uit de vijver werd gehakt. De ijsblokken bleven soms wel twee jaar goed door de goede isolatie van de ijskelder. Het ijs was niet geschikt voor consumptie, maar werd gebruikt voor het koelen van witte wijn en champagne! (*)

Winterse wandeling Beerschoten Houdringe

De ijskelder van Beerschoten

We slaan linksaf en lopen  door het ‘Kathedraalbos’.Het bos ontleent zijn naam aan de beukenbomen met lange rechte stammen.

Winterse wandeling Beerschoten Houdringe

Het Kathedraalbos op Landgoed Beerschoten

De Konijnenberg is een kunstmatige heuvel die in het midden van een stervormig lanenpatroon ligt. Het bos rond de heuvel wordt het “Sterbos’  genoemd. Dit bos is aangelegd in de Franse landschapsstijl: een formele, strakke tuinstructuur met een volmaakte vlakverdeling. De bekende landschapsarchitect uit de 19de eeuw, J.D.Zocher jr. heeft met de aanleg van de ‘Konijnenberg’ een beetje Engelse landschapsstijl willen toevoegen.

Winterse wandeling Beerschoten Houdringe

De Konijnenberg

We wandelen nu door een smalle laan met aan weerszijden Amerikaanse eiken. Deze bomen behoren tot de ‘exoten’; bomen die in ons klimaat oorspronkelijk niet thuishoren. Het Utrechts Landschap stelt zich ten doel ‘exoten’ in de natuurgebieden tot een minimum te beperken. Deze bomen maken echter een wezenlijk onderdeel uit van landgoederen en buitenplaatsen en worden daar dus nooit geruimd.

Winterse wandeling Beerschoten Houdringe

Winterse wandeling Beerschoten Houdringe

Verderop zien we een grondwatermeter. Op deze meter kun je aflezen hoe diep het grondwater in de bodem zit. Het grondwaterpeil is al jaren te laag. Er is sprake van verdroging van het landschap.

Winterse wandeling Beerschoten Houdringe

Grondwatermeter

De watergang hieronder is in 2001 voorzien van een ondoorlaatbare kleilaag om ‘inzijging’ – het langzaam wegzakken van het water in de bodem – te voorkomen.

Winterse wandeling Beerschoten Houdringe

Watergang

Over het water is een bruggetje gebouwd. Hieronder een opname met tegenlicht, waardoor de opvliegende eenden een mooi zonnig randje krijgen.

Winterse wandeling Beerschoten Houdringe

Brug over de watergang landgoed Beerschoten

Het ‘Spinneweb’  bestaat uit een complex van vier witgepleisterde arbeiderswoningen onder één kap. Vanwege de vorm van het gebouw en de lanen eromheen wordt het ‘Spinneweb’  genoemd. De luiken zijn geel en blauw geschilderd, de kleuren van Beerschoten.

Winterse wandeling Beerschoten Houdringe

Het ‘Spinneweb’

De open gebieden in Engelse landschapsstijl horen bij landgoed Houdringe. Het Utrechts Landschap heeft ca. 32 hectare omrasterd. Daar wordt nu extensief begrazingsbeleid gevoerd: een beperkt aantal stuks vee per hectare begraast het gebied, terwijl er niet wordt bemest. De grond wordt dus voedselarmer (schraler) en verdwenen plantensoorten kunnen zich opnieuw vestigen. Er grazen Haflingers, Fjordenpaarden en Schotse Hooglanders.

Winterse wandeling Beerschoten Houdringe

Eén van de grazers binnen de omrasterde gebieden

Vanaf één van de open gebieden is er een verrassend mooi uitzicht op Huize Houdringe.

Winterse wandeling op Beerschoten en Houdringe

Winterse wandeling op Beerschoten en Houdringe met uitzicht op Huize Houdringe

Winterse wandeling op Beerschoten en Houdringe

(*) De tekst bij deze reportage is deels ontleend aan het wandelboekje “Pareltjes en Parken. Een wandeling in de historie op Beerschoten en Houdringe” van Stichting Het Utrechts Landschap.

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

1 Reactie

  • Reageer
    Kees v gogh
    5 december 2016 op 22:58

    Een mooie inpressie van dit landschap in de winterse sfeer

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.