Voedselcafé Stichting BiltsHeerlijk inspireert en enthousiasmeert

Voedselcafé BiltsHeerlijk

Gisteren werd het eerste Voedselcafé van de gloednieuwe Stichting BiltsHeerlijk gehouden in de Oranjerie van tuinderij Eyckenstein te Maartensdijk. Het was een zeer goed bezochte en inspirerende middag, waar met veel enthousiasme gewerkt is aan plannen voor verbetering van het voedselsysteem in Gemeente De Bilt.

Voedselcafé

De Stichting BiltsHeerlijk zet zich in voor versterking van het lokale voedselsysteem. Het Voedselcafé werd georganiseerd om lokale betrokkenen met elkaar in gesprek te laten gaan over manieren om het lokale voedselsysteem te versterken. De opkomst was zeer goed. Werkelijk iedere organisatie die iets met goed voedsel te maken heeft, was vertegenwoordigd.

Het bestuur van Stichting BiltsHeerlijk, Willy Douma, Joanne Ronhaar en Maaike Noorlander en Joanne Penning van Samen voor De Bilt hadden de organisatie van het Café op zich genomen. Gemeente De Bilt stond in voor de financiering van de middag.

Joanne Ronhaar beet het spits af met een boeiende en overtuigende presentatie over de vraag ‘Waarom zijn duurzame voedselsystemen belangrijk?’ Alle deelnemers waren zo direct goed opgewarmd voor de rest van de middag.

Speeddaten

Willy Douma leidde de deelnemers aan het café op professionele wijze door het programma. Eerst liet zij de deelnemers met elkaar ‘speeddaten’. Een hele leuke manier om veel betrokkenen snel met elkaar te laten kennismaken.

Willem&Drees

Daarna gaf zij het woord aan Drees, die een boeiende presentatie gaf over hoe hij en zijn compagnon Willem met het bedrijf Willem&Drees zich de afgelopen jaren hebben ingespannen om lokale producenten en consumenten dichter bij elkaar te brengen.

Concrete plannen

Vervolgens liet Willy de aanwezigen via interactieve werkvormen nadenken over vragen als ‘Wat doen we al in Gemeente De Bilt, wat gaat er goed en wat kan er nog beter?’ En ‘hoe kunnen we onze dromen over een duurzaam voedselsysteem concreet maken?’ Hier kwamen heel wat mooie plannen uit voort die in de komende tijd nader geconcretiseerd zullen worden.

Symbool voor duurzaamheid

Wethouder Anne Brommersma kreeg het laatste woord. Zij greep de gelegenheid aan om complimenten te geven voor de uitstekende organisatie van het café. Bovendien had zij nog een verrassing in petto voor Luuk Schouten, die al meer dan 10 jaar Tuinderij Eyckenstein op zeer duurzame wijze runt. Hij kreeg het symbool voor duurzaamheid. Het symbool wordt ingezet bij projecten en activiteiten in Gemeente De Bilt die bijdragen aan de doelstellingen uit het gemeentelijke duurzaamheidsprogramma: energieneutraliteit en circulaire economie.

Een HEERLIJK buffet

Tenslotte was het tijd voor een heerlijk, biologisch verantwoord buffet. Veel mensen bleven nog een tijd lang gezellig napraten met elkaar.  Voor alle aanwezigen was dit duidelijk: ‘We zijn nog lang niet klaar!’ en ‘Wanneer gaan we verder?

Drie van de organisatoren van het Voedselcafé: Joanne Penning, Willy Douma en Joanne Ronhaar op een rij

Speeddaten en zo alle lokale betrokkenen bij een duurzaam lokaal voedselsysteem snel leren kennen

Speeddaten

De aanwezigen luisteren geboeid naar de presentatie van Drees

Drees geeft een boeiende presentatie over het werk van Willem&Drees

In kleinere groepen wordt nagedacht over de vraag hoe we bepaalde dromen dichterbij kunnen brengen

Voedingscafe Biltsheerlijk in actie

De plannen werden ook uitgetekend

Het enthousiasme was groot

Rutger van ‘De Bonte Parels’ presenteert het plan van zijn groepje

Nog een prachtig plan wordt gepresenteerd

Luuk Schouten ontvangt het symbool voor duurzaamheid uit handen van wethouder Anne Brommersma

Voedselcafé Bilts Heerlijk

Het buffet was ook HEERLIJK!

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.