Anja Machielse spreekt over Goed Ouder Worden in de Woudkapel

Anja Machielse spreekt over Goed Ouder Worden in De Woudkapel

Afgelopen zondag sprak Professor Anja Machielse tijdens een bezinningssamenkomst in de Woudkapel over Goed Ouder Worden. Opvallend was de compassie waarmee Anja Machielse sprak over de vele ouderen waarmee zij gesproken heeft.

Professor Anja Machielse spreekt over Goed Ouder Worden in De Woudkapel

Ouderen hebben relatief vaker te maken met ingrijpende levensgebeurtenissen zoals het verlies van werk, het overlijden van dierbaren, fysieke beperkingen of geestelijke achteruitgang. Voor ouderen zijn geestelijke weerbaarheid, persoonlijke competenties, het vermogen tot zelfsturing en de kwaliteit van het sociale netwerk bepalend voor de mogelijkheden om hiermee om te gaan.

Wat als zinvol wordt ervaren is zuiver persoonlijk

“Voor sommigen zijn de kleinkinderen het belangrijkste wat er is, voor iemand anders is dat luisteren naar muziek, is dat het museumbezoek, is dat het leuke dingen doen met andere mensen in hun omgeving. Het zijn hele verschillende zaken die mensen het gevoel geven dat hun leven zinvol is. Het is dus zuiver persoonlijk.”

Zingeving breng je tot stand in relatie met anderen

“En toch betekent zingeving altijd dat je dat tot stand brengt in relatie met anderen. Zingeving is bij uitstek iets wat in een sociale context tot stand komt en waar anderen in je omgeving heel erg belangrijk voor zijn.” stelt Anja Machielse.

In gesprek

Na afloop van de lezing werd het publiek uitgenodigd om in gesprek te gaan met Anja Machielse. Het werd een interessant gesprek. Een mevrouw van 90 jaar (zeer vitaal) complimenteerde professor Machielse omdat ze vond dat zij alle belangrijke aspecten uit haar leven had benoemd. Dat was een prachtige afsluiting van de ochtend.

Anja Machielse

Anja Machielse is bijzonder hoogleraar “Empowerment van Kwetsbare Ouderen” aan de universiteit voor Humanistiek Utrecht. Zij studeerde filosofie en is gepromoveerd in de sociale wetenschappen. Zij is gespecialiseerd in het onderzoek naar kwetsbare ouderen.

Rens Vermeulen (piano) en Esther Hoeijmakers (cello) spelen Prière van Camille Saint SaënsMachielse

Gastheer Joost Ruitenberg heet de gasten welkom

Anja Machielse

Professor Anja Machielse spreekt over Goed Ouder Worden in De Woudkapel

Twee enthousiaste bezoekers van de Bezinningssamenkomsten van de Woudkapel

De Woudkapel in de sneeuw

De Woudkapel in de sneeuw

Gastheer van de bijeenkomst was Joost Ruitenberg. De bijeenkomst werd muzikaal begeleid door Rens Vermeulen (piano) en Esther Hoeijmakers (cello). Zij speelden stukken van Camille Saint Saëns, Artur Kapp en Francis Poulenc.

De bijeenkomst is terug te luisteren via www.kerkomroep.nl 

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.