Vrijwilligers in het zonnetje op Mathildedag 2017

Mathildedag

Een toost op het vrijwilligerswerk en de vrijwilligers op Mathildedag 2017

Gisterenmorgen zette burgemeester Bas Verkerk vrijwilligers van de gemeente De Bilt in het zonnetje. De burgemeester ontving de genodigden in de Mathildezaal. Vrijwilligers die in het verleden een gemeentelijke onderscheiding hebben ontvangen en een aantal vrijwilligers die naar het gemeentehuis werden ‘gelokt’. 

Met deze blijk van waardering onderstreept het gemeentebestuur het belang van vrijwilligers in onze gemeenschappen. De burgemeester bezoekt geen vrijwilligers aan huis, zoals dat voorheen gebeurde, maar doet dit op een feestelijke ochtend onder begeleiding van muziek en een aantal voordrachten van de vrijwilligers zelf. De muziek werd verzorgd door Sterk Spul, die een aantal liederen ten gehore bracht.

Mathildedag

Mathildedag vindt zijn oorsprong in de jaarlijkse herdenking van het ontstaan van De Bilt in 1122. Het is inmiddels een vaste traditie dat op of rond deze herdenkingsdag nadrukkelijk stil wordt gestaan bij het belang van vrijwilligerswerk in onze gemeente en de mensen die zich daar voor inzetten.

De vrijwilligers weren ontvangen met koffie, thee, gebak en muziek. Na het uitgebreide welkom door burgemeester Rob Verkerk, waarin hij het belang van vrijwilligerswerk benadrukte en dat er ook een moment moet zijn om dat te benoemen en de dankbaarheid jegens hen te tonen: Mathildedag. Verkerk heeft deze oude gewoonte weer nieuw leven in geblazen.

Daarna was het de beurt aan oudburgemeester de heer Alexander Tchernoff, die vertelde over hoe het vroeger ging en dit koppelde aan vrijwilligerswerk en dat dit in heel veel gevallen dé oplossing is als er ‘gaten’ vallen op welke plek dan ook in de maatschappij. Daarna werden 14 vrijwiligers in het zonnetje gezet door burgemeester Verkerk. Na een bloemlezing van hun activiteiten kregen zij allemaal een kleurrijke bos tulpen.

Diverse bijdragen van vrijwilligers aan Mathildedag

Op de vraag of er vrijwilligers waren die iets bijzonders wilden doen tijdens Mathildedag was door enkelen gereageerd. Zo las mevrouw Dijkstra een gedicht voor, evenals mevrouw Verkuil. Karel Beesemer had er samen met de Reproafdeling van gemeente De Bilt veel werk van gemaakt. Hij is bezig met het maken van een boek vol met citaten, die hij al decennia lang verzamelt. Alle aanwezigen kregen een voorproefje hiervan in de vorm van een kleine prelude in de vorm van een boekje. Speciaal voor dit boekje had Diet Idzerda een schilderij geselecteerd met Keizerin Mathilde. Hierin overhandigt zij de oorkonde in 1122  aan twee ridders Diederick en Herman van Oostbroek’s St. Laurentiusklooster. De heer Spelt verhaalde over het ontstaan van de Mathildetuin. Al met al een mooie bloemlezing van verschillende aspecten.

Mathildedag

Ontvangst met koffie en gebak!

Mathildedag

De Mathildezaal zat vol. Er waren velen op deze bijzondere dag afgekomen

Mathildedag

Burgemeester Bas Verkerk beet het spits af

Mathildedag

Annemiek Bovée van de gemeente De Bilt leidde de aanwezigen door het programma

Mathildedag 2017 een gezellige bijeenkomst

Oud-burgemeester Alexander Tchernoff

Mathildedag

Sterk Spul zorge voor een lekker ‘inhaak-sfeer’

Mathildedag

Alle vrijwilligers die speciaal in het zonnetje werden gezet kregen een bloemlezing van hun activiteiten

Mathildedag

Een handdruk als waardering en een bos tulpen

Mathildedag

Mevrouw Ida Zagt maakte gebruik om nog kort wat te zeggen over vrijwilligerswerk

Mathildedag

Sterk Spul als monniken van Oostbroek met het Oostbroeklied

Veel aandacht voor de diverse voordrachten en inleidingen

Mathildedag

Karel Beesemer reikte het eerste exemplaar uit van zijn prelude met citaten. Er komt meer: een boek!

Mevrouw Dijkstra droeg een gedicht voor

Mathildedag

Mevrouw Verkuil met het gedicht ‘De Wilgen’

Mathildedag

Teus Spelt vertelde over het ontstaan van de Mathildetuin bij de Dorpskerk

Mathildedag

Een aantal van de decorandi van deze dag. Een aantal moesten al voortijds weg, het (vrijwiligers)werk riep!

 

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2020 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.