Tafeltje Dekje De Bilt viert 50 jaar bestaan!

Tafeltje Dekje De Bilt

Tafeltje Dekje De Bilt 50 Jaar met een applaus voor de huidige ‘rijders’

Woensdagmiddag 12 april vierde Tafeltje Dekje De Bilt in het Koetshuis bij de Mauritshoeve het 50-jarig jubileum. Het bestuur wilde behalve de (oud-)vrijwilligers ook nadrukkelijk de deelnemers aan de maaltijdservice bij het feest betrekken.

20 februari 2017 was eigenlijk de officiële datum van het jubileum, maar gezien de grote kans op slechte weersomstandigheden werd de feestdatum op 12 april gesteld. Door dit samenzijn hoopte het bestuur de banden tussen deelnemers en rijders te versterken, want het bezoek aan de deelnemer hoeft niet alleen maar het afleveren van de doos met een maaltijd te zijn.

Zo’n dertig deelnemers meldden zich aan en met behulp van vele vrijwilligers werden ze naar het Koetshuis gebracht. Het feest werd eigenlijk ook een grote reűnie, die bijgewoond werd door wel 120 personen. Mensen die elkaar lang niet gezien hadden of uit het oog verloren hadden, konden vele herinneringen ophalen.

Ook veel oud-rijders waren naar de jubileumviering gekomen

Op het menu van deze feestdag stond ook een muzikaal optreden

De poptroubadour Arnoud Kas kon de gasten al snel betrekken bij het kiezen van de liedjes, want zij konden verzoeknummers indienen. Zijn repertoire beslaat ook de periode van de afgelopen 50 jaar. De tijd was helaas tekort om alle verzoeken te kunnen vertolken, maar zijn optreden smaakte naar meer !

Tafeltje Dekje De Bilt

Het was een middag van ontmoeten

De opkomst was overweldigend, meer dan 120 (oud-)rijders en cliënten waren naar Maartensdijk getogen

Veel verhalen over vroeger tijden

Leuke en soms onverwachte ontmoetingen

Bestuurlijk overleg

En een toespraak van de voorzitter ad-intrim Jaap Dieben met een kleurrijke bloemlezing over de geschiedenis van Tafeltje Dekje De Bilt

In zijn toespraak benadrukte de voorzitter ad-interim Jaap Dieben dat Tafeltje Dekje De Bilt nog steeds in een behoefte voorziet: gemiddeld worden 20 warme maaltijden per dag bezorgd en daarnaast worden 1 keer per week bij 88 deelnemers vriesverse maaltijden afgeleverd.

Wel wil Tafeltje Dekje met zijn tijd meegaan met nieuwe folders, meer werken aan naamsbekendheid en ook internet inzetten om te communiceren; vaak met de kinderen van de deelnemers die zo de bestellingen doorgeven.

Natuurlijk keek de voorzitter ook terug

En wel naar 1966, de tijd van Joop den Uyl, de Chinese revolutie onder Mao Zedong met het rode boekje en in Nederland trouwt Beatrix met Claus van Amsberg,

In die tijd beginnen een paar dames van de Woudkapel onder leiding van Mevr. Van Bruggen warme maaltijden te koken voor alleenstaande heren die niet de financiële middelen hebben om in een restaurant te gaan eten. De Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers hoort van dit initiatief en neemt het over. In samenwerking met de protestantse, de gereformeerde en de katholieke kerken uit de gemeente benaderen zij de Gemeentelijke Sociale dienst.

Februari 1967

In febr. 1967 gaat de “Commissie voor voorziening van warme maaltijden” van start. Een officiële bekendmaking vindt plaats op het bord in het kastje bevestigd aan de gevel van het Gemeentehuis, waarin staat dat iedereen zich kan opgeven maar dat de warme maaltijden voornamelijk bedoeld zijn voor thuiswonende ouderen, zieken en invaliden voor wie het koken bezwaarlijk is en bovendien wordt duidelijk gesteld dat het geen diner service is maar een degelijke maaltijd met een voorafje, een hoofdmaaltijd en een toetje prijs Fl 1.50

1977

Tien jaar later, 1977 lezen we in het jaarverslag dat er reeds 61000 warme maaltijden in deze periode zijn verstrekt hetgeen neerkomt op ongeveer 500 warme maaltijden per maand. De maaltijden werden bereid in Berg en Bosch en daar vandaan door de vrijwilligers bezorgt. De leiding van de organisatie is dan nog geheel in handen van de U.V.V.

1979

In 1979 was het zo koud en zo glad dat de bezorging van de warme maaltijden niet door de rijders kon worden gedaan. Het rondbrengen werd toen overgenomen door de lokale politie en brandweer. Dit is volgens mij de enige keer dat onze rijders het lieten afweten.

1992

In 1992 bestond Tafetje Dekje 25 jaar en werd er op 27 Februari voor de vrijwilligers een High Tea georganiseerd in het restaurant van Berg en Bosch. In 1993 ging Berg en Bosch failliet en werd de bereiding van de maaltijden overgedragen aan de Amandelboom. Ook in dat jaar trekt de UVV zich terug en op 17 Mei 1993 wordt de Stichting Tafeltje Dekje opgericht

1996

In 1996 wordt gestart met de levering van vriesverse maaltijden, dit op verzoek van onze cliënten,die graag zelf willen bepalen wanneer er warm gegeten wordt en ook graag in het weekend een maaltijd ter beschikking willen hebben

2000

In 2000 wordt een record aantal van 30.000 maaltijden door de vrijwilligers van Tafeltje Dekje rond gebracht. Dit wordt gevierd op de bowlingbaan in winkelcentrum De Kwinkelier waar wethouder Slot -Keijzer de vrijwilligers persoonlijk komt complimenteren met dit record.

2007

Op 19 April 2007 wordt het 40 jarig bestaan van de stichting gevierd met een receptie en een buffet in de Biltsche Hoek.

TAfeltje Dekje De Bilt

Ook werd deze middag afscheid genomen van oud-voorzitter Kees Schneider. Coby Korevaar zette hem in de bloemen

Na dit historisch overzicht werd afscheid genomen van het bestuurslid Kees Snijders. Hij legt na 15 jaar zijn functie neer.

Kees wordt dank gezegd voor zijn inzet en zijn eeuwige bereidheid om allerlei bijeenkomsten van de diverse zorgverleners te bezoeken om daar Tafeltje Dekje onder de aandacht te brengen en op diverse plekken het foldermateriaal van Tafeltje Dekje te verspreiden. Kees blijft nog wel als rijder bij de stichting actief.

Tekst: Bert Veenendaal en Jaap Dieben

Tafeltje Dekje De Bilt 50 jaar!

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.