Koninklijke Onderscheidingen vanmorgen uitgereikt

Koninklijke Onderscheidingen

De traditionele bordesfoto met burgemeester Sjoerd Potters en de acht kersverse dragers van Koninklijke Onderscheidingen

Vandaag werden door burgemeester Sjoerd Potters de Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt aan 8 Biltenaren. Zij waren vrijwel allemaal met een smoes naar het gemeentehuis gelokt en waren blij verrast hun naam te horen noemen om vooraan plaats te nemen.

(nog meer foto’s bekijken en eventueel bestellen? Kijk onderaan dit bericht!)

Burgemeester Sjoerd Potters, waarvoor het de eerste keer was dat hij in de hoedanigheid van de burgemeester van De Bilt de Koninklijke onderscheidingen uitreikte, had voor een ieder een bijzondere toespraak voorbereid. Hier volgt een bloemlezing van diverse passages uit zijn toespraak voor de kersverse decorandi:

De heer E.H. Blaauwendraad te Hollandsche Rading, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer J. Blaauwendraad te Westbroek, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

 Koninklijke Onderscheidingen De Bilt 2017

Brandweermannen Evert en Jan Blaauwendraad

Werken bij de brandweer is meer dan paraat staan en hulp verlenen. De intensieve samenwerking met brandweercollega’s levert een grote groep vrienden op, die voor je door het vuur gaan. Het geeft voldoening dat je met je optreden menselijk leed kan helpen beperken.

Ik heb het hier over 2 broers, die ik graag als eerste aan u voor wil stellen. De heer Evert Blaauwendraad en de heer Jan Blaauwendraad. Twee hele verschillende personen, de ene had een veehoudersbedrijf, de andere werkte als vliegtuigonderhoudstechnicus bij KLM. Toch hadden zij een gemeenschappelijk doel; het zich gedurende lange tijd belangeloos inzetten voor de samenleving. Beiden stoppen na meer dan 30 jaar trouwe dienst als vrijwillige brandweerman. U bent beiden begonnen als brandwacht en daarna heeft u een eigen route gekozen. Meneer Evert Blaauwendraad, u heeft doorgeleerd tot Hoofd brandwacht en chauffeur pompbediende. Meneer Jan Blaauwendraad, u heeft ook doorgeleerd tot Hoofdbrandwacht en pompbediende, maar u zorgde altijd voor het onderhoud van het voertuig. Ik heb begrepen dat u bijna alles kon repareren wat er kapot was.

Mevrouw W.M.S. Wentink-Blom te Bilthoven, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Koninklijke Onderscheidingen De Bilt 2017

Mevrouw Wentink-Blom met de burgemeester

In de persoon van mevrouw Wentink-Blom treffen wij iemand die haar hart heeft verpand aan het helpen van haar medemens, zowel jong als oud. In de jaren ’80 heeft u als moeder van vier kinderen met enige regelmaat crisisopvang aangeboden. U meldde zich aan bij pleegzorg. U stelde uw gezin open en heeft deze kinderen liefdevol opgenomen. Ook werd hen structuur en veiligheid geboden, wat een positieve invloed heeft gehad op het verdere leven van deze kinderen.

Na een aantal jaren kinderen opgevangen te hebben, bent u verder gegaan met het begeleiden van kinderen die kampten met leerproblemen. Met veel succes, plezier en humor heeft u deze kinderen geholpen met het overwinnen van hun struikelblokken. Daarnaast heeft u de contacten met de ouders altijd erg belangrijk gevonden. Eén van de leerlingen geeft aan, dat u voor haar ‘het’ voorbeeld bent als het gaat om het grote belang van vrijwilligerswerk in ons land. Mevrouw Wentink, zoals u kunt horen, u heeft verschil gemaakt in deze levens.

De heer A.C. de Bruijn te Bilthoven, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Koninklijke Onderscheidingen De Bilt 2017

De Bilthovense brandweerman de heer de Bruijn

Wij hebben naast de gebroeders Blaauwendraad, nog een vrijwillige brandweerman onder ons. De heer De Bruijn, werkzaam bij post Bilthoven. Dit korps is opgericht in 1916 en een belangrijk weetje, in 2003 moest het korps een felle brand in de kantoorruimte van hun eigen kazerne blussen. U was net 20 jaar toen u slaagde voor uw brandweeropleiding. Al uw diploma’s en certificaten doornemend, kwam ik op een 8 gemiddeld! Een zeer mooie score, vind ik. U bent begonnen als manschap en 5 jaar later doorgegroeid tot brandwacht 1ste klasse. En vanaf 2000 bent u ook ingezet als gaspakdrager bij grotere incidenten met gevaarlijke stoffen.

De heer De Bruijn heeft in 2015, na 32 jaar afscheid genomen van het korps. U heeft deze parttime functie naast uw fulltime baan gedaan. Ik weet niet of het brandweerman eigen is, maar ook u bleef al die jaren op de achtergrond.

Mevrouw E.H.J. ter Heege te Hollansche Rading, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer J.J. Jansen te Hollandsche Rading, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Koninklijke Onderscheidingen De Bilt 2017

De heer Jansen en mevrouw Ter Heege van de Toneelgroep ‘De Kern’

Sterke, markante vrouwen op het toneel: daarin is Theatergroep ‘de Kern’ van Ineke ter Heege en echtgenoot Jan-Jaap Jansen gespecialiseerd. Wat bijzonder om te lezen dat u zowel als partners en collega’s door het leven gaat en dat al meer dan 30 jaar!

In 1986 heeft u theatergroep ‘De Kern’ opgericht en enkele jaren later bent u bekend geworden met het stuk ‘Belle of geen talent voor ondergeschiktheid’. U bent gedreven en betrokken bij alles wat u doet en u doet een hoop! U bent zowel de oprichters, de acteurs, de schrijvers en ook de regisseurs van al uw stukken.

Mevrouw H.C. Ockhuisen-Hus te De Bilt, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Koninklijke Onderscheidingen De Bilt 2017

Mevrouw Ockhuisen is blij verrast met haar Koninklijke Onderscheiding

In de persoon van mevrouw Ockhuisen-Hus treffen wij iemand aan die haar hart, vertrouwen en geloof heeft verpand aan haar godsdienst. Godsdienst is een rode draad in uw leven. Uit die overwegingen doet u de vele vrijwilligersactiviteiten. U bent vanaf 1970 al vrijwilliger en maakt u het mogelijk dat er jaarlijks een adventsmaaltijd geserveerd wordt voor ouderen en alleenstaanden. Daarnaast zorgt u vanaf die tijd er ook voor dat 80-jarige en ouderen een verjaardagsboeket ontvangen.

Vanaf 1997 tot 2014 organiseert u bustochten voor ouderen en andere belangstellenden. Ook bent u per 1997 begonnen met het vervangen van de koster bij een uitvaartdienst, dit doet u op een bijzonder mooie en rustgevende manier. In 2010 bent u, mevrouw Ockhuisen, na sluiting van de Laurenskerk, medeoprichter van het stiltecentrum geworden. U bent hier iedere vrijdag te vinden en voor de aanwezigen neemt u zelf de koekjes mee. Maar dit is niet alles wat u doet! Naast al deze vrijwilligerstaken bent u sinds september 2000 lid van de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB). U neemt deel in het bestuur als tweede voorzitter, zit in de activiteitencommissie, leidt de maandelijkse ledenbijeenkomsten, is afgevaardigde in het Centraal Orgaan Samenwerkende Bonden van Ouderen en neemt deel aan de stuurgroep van de Stichting Dag voor de Ouderen.

De heer E.H.T. Koops te Maartensdijk, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Koninklijke Onderscheidingen De Bilt 2017

De heer Koops op de foto als kersverse decorandus

En dan tenslotte, de heer Bert Koops. Wellicht bent u begonnen als 1 van de jongste vrijwilligers bij het Rode Kruis. In 1972 heeft u uw EHBO-diploma gehaald en bent u als 15-jarige jongen begonnen als eerste hulpverlener. En na al die jaren bent u nog steeds vrijwilliger bij het Rode Kruis. Zo heeft u als 18-jarige de rijopleiding voor de ambulance met succes afgerond. En heeft u voor een lange periode op de snelwegambulance van het Rode Kruis gereden. Dit alles deed u naast uw werk bij de ambulancedienst De Bilt en Omstreken. Tijdens deze periode heeft u één van de grootste ongelukken op de A12 meegemaakt. In dichte mist is een vrachtwagen tegen stilstaande personenauto’s gereden. Een grote ramp, waar zeker 80 auto’s bij betrokken waren en de vrachtwagenchauffeur op slag dood was. Niet heel veel later heeft u in 1 weekend 3 x een wiegendood meegemaakt. Dit was de reden dat u fulltime en als vrijwilliger gestopt bent met het rijden op de ambulance.

Meer foto’s zien en bestellen? KLIK HIER!

Koninklijke Onderscheidingen De Bilt 2017

urgemeester Sjoerd Potters reikte voor de eerste keer de Koninklijke Onderscheidingen uit in De Bilt

Koninklijke Onderscheidingen De Bilt 2017

De Mathildezaal was gevuld met familie en vrienden van de decorandi

Koninklijke Onderscheidingen De Bilt vanmorgen uitgereikt

Foto’s: Mel Boas / BOAS Photo Zeist

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.