Loco-burgemeester feliciteert echtpaar Van Grootel – Brunia met hun 60-jarig huwelijk

60 Jarig Huwelijk van de heer en mevrouw Van Grootel - Brunia Bilthoven Met Loco-burgemeester Anne Brommersma

60 Jarig Huwelijk van de heer en mevrouw Van Grootel – Brunia Bilthoven Met Loco-burgemeester Anne Brommersma

Gisteren ging loco-burgemeester Anne Brommersma op bezoek bij het echtpaar Anton van Grootel en Carla van Grootel-Brunia, die de dag daarvoor hun 60-jarig huwelijk hadden gevierd. Zij trouwden 60 jaar geleden voor de wet in Brunssum. Een klein jaar later trouwden ze op 7 juni voor de kerk, eveneens in Brunssum. “We kunnen ons 60-jarig huwelijk dus twee keer vieren,” grapte mevrouw Carla Van Grootel.

In het arbeidzame leven was de heer Anton van Grootel arts en chirurg. Hij studeerde in Leiden en ging naar de Verenigde Staten om daar verder te studeren. Ruim twee jaar later keerde hij terug naar Nederland. Van Grootel is onder andere arts geweest bij Defensie, Chef de Kliniek van het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag en uiteindelijk chirurg in Ziekenhuis Berg en Bosch in Bilthoven en dat laatste 27 jaar lang. Vanaf 1978 woont het echtpaar in Bilthoven. Eerst op het terrein van Berg en Bosch en later in de woning waar zij nu nog steeds wonen.

Trouwen

“Toen wij trouwden was ik leerkracht,” vertelde mevrouw Carla van Grootel. “Helaas was het toen zo, dat je direct werd ontslagen als je als vrouw trouwde. Dat vond ik heel erg. Veel later, in 1980 ben ik opnieuw gaan studeren en wel voor Operatiekamer-Assistent. In 1983 heb ik mijn diploma gehaald en vervolgens heb ik mijn eigen man bij vele operaties in Berg en Bosch bijgestaan; best bijzonder. Ik heb dit volgehouden tot mijn 72ste jaar.” Als hobby heeft mevrouw Van Grootel nog steeds het zelf maken van kleding en quilten.

Hoe is het gekomen?

Op de vraag hoe zij elkaar hebben leren kennen was één antwoord voldoende: “Op het carnaval!” Toen Anton Grootel terug kwam uit de VS kon hij door organisatorische omstandigheden niet direct afstuderen. Zijn moeder adviseerde hem om dan maar gewoon carnaval te gaan vieren in Hoensbroek en de zinnen even te verzetten. Daar kwam hij Carla tegen en het klikte direct. Zo zelfs, dat ze datzelfde jaar op 2e Kerstdag zijn verloofd en het jaar daarop voor de wet zijn getrouwd en dat nu al 60 jaar lang!

“Eigenlijk was het de bedoeling om nóg eerder te trouwen, maar toen kreeg mijn man een acute hernia en werd hij per omgaande opgenomen in het ziekenhuis,” vertelt mevrouw Van Grootel. “We moesten toen alles afblazen. We hadden geen telefoon en alles moest dus persoonlijk gebeuren; een hele toestand.” Anton van Grootel vulde nog aan dat je in die tijd met een hernia op een plank moest liggen. “Er lag alleen een molton overheen. Gelukkig is dat nu wel anders.”

De heer Anton van Grootel is geboren in Eindhoven en groeide op in Aalst-Waalre. Mevrouw Carla van Grootel werd geboren in Weert, waarna zij opgroeide in Schiedam. Het echtpaar heeft vijf kinderen en inmiddels 9 kleinkinderen. De kinderen en kleinkinderen zijn uitgezwermd en wonen inmiddels in Nederland, Zuid-Afrika, China en de VS.

Het was een gezellig samenzijn deze ochtend bij deze bijzondere inwoners van de gemeente De Bilt.

60 Jarig Huwelijk Van Grootel - Brunia Bilthoven Met Loco-burgemeester Anne Brommersma

De heer Anton van Grootel vertelde erg graag over zijn carrière als arts en chirurg en waar hij overal had gewerkt

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht