Bijzonder verschijnsel in de Biltse lucht

Zentihboog Circumzentialeboog

Circumzentiale boog boven Bilthoven

Gisterenavond zaten we even buiten en zagen een bijzonder verschijnsel. Eerst dachten we dat het om een halo om de zon ging, maar de boog stond precies de andere kant op. Na het maken van een foto maar eens even internet geraadpleegd.

Het blijkt om een Circumzenitale boog te gaan. Een bijzonder verschijnsel dat alleen voorkomt als de zon onder een bepaalde hoek staat en het zonlicht door ijskristallen wordt gebroken. Er ontstaat dan een soort regenboog. Het bijzondere van deze halo is, dat de bolle kant naar de zon gekeerd is en rood, terwijl de binnenkant violet is. Bovendien is de Circumzenitale boog een kwart cirkel met het zenit als middelpunt. Het schijnt niet zeldzaam te zijn, maar blijft vaak onopgemerkt omdat het recht boven ons hoofd afspeelt.

Bron: Wikipedia

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht