Tentoonstelling en sprookjescafé bij IDEA Bibliotheek Bilthoven

Gouden Dagen IDEA Bibliotheek Bilthoven Sprookjesland

Aandachtig luisteren de aanwezigen naar het sprookje over de trein met de vierkante wielen

Ademloos werd er afgelopen zaterdag geluisterd naar het sprookje over de trein met de vierkante wielen. Dit sprookje werd tijdens de officiële opening van de tentoonstelling Sprookjesland voorgelezen door schrijfster Anita Rietveld.

Anita Rietveld is in het dagelijks leven werkzaam bij de thuiszorg en bezoekt onder andere ouderen met een dementieachtergrond. Een van haar cliënten had het idee om een sprookje te maken en vroeg aan Anita of zij dat wilde uitwerken. “Dat komt goed uit”, vertelt Anita. “Laat dat nu juist mijn liefhebberij zijn! Maar vertelde deze cliënt, het moet wel op rijm….! Ik ben er aan begonnen en na verloop van tijd was het eerste sprookje op rijm een feit.

Ik heb toen meerdere cliënten gevraagd of ze een idee hadden voor een sprookje, een verhaal dat niet over een bepaald persoon of personen gaat, maar over dingen. Al snel kreeg ik diverse handreikingen onder andere van iemand die vroeger bij het spoor had gewerkt en altijd grapjes maakte over een trein met vierkante wielen.” Acht hoofdstukken en geheel op rijm. Een van de aanwezigen vond Anita dan ook een ware woordkunstenaar!

Sprookjes uitgewerkt

Anita heeft ook het idee opgevat om een tentoonstelling te maken van de uitgewerkte sprookjes. Op diverse creatieve manieren zijn de sprookjes vormgegeven. Op een kussen, op een bedtafeltje, middels een gedekte tafel met sprookjesmenukaarten, in fotolijsten, telkens op een originele manier. De gehele maand augustus is deze bijzondere tentoonstelling te zien in de Bibliotheek in Bilthoven.

Boeken voor ouderen

De bibliotheek zet in deze maand een speciaal geselecteerde collectie boeken voor ouderen in de schijnwerper. Als zelf lezen niet meer lukt, is voorlezen een goed alternatief. Iedereen heeft in zijn of haar leven weleens de magie van het verhaal ervaren. Luisteren naar verhalen hoort bij het leven zelf en activeert tot het vertellen van eigen verhalen.

Sprookjescafé op 16 augustus

Op 16 augustus van 15.00 – 16.30 uur, vindt er opnieuw een sprookjescafé plaats in de bibliotheek, speciaal voor mensen met beginnende dementie. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunt u komen luisteren naar de sprookjes. Een uurtje luisteren, praten en elkaar ontmoeten. Uiteraard is er ook gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken. De deelname is gratis.

Gouden Dagen IDEA Bibliotheek Bilthoven Sprookjesland

Anita vertelt ook hoe de sprookjes uiteindelijk tot stand zijn gekomen

Gouden Dagen IDEA Bibliotheek Bilthoven Sprookjesland

Het sprookje van De Reizende Stoel gevat in originele fotolijsten

Gouden Dagen IDEA Bibliotheek Bilthoven Sprookjesland

Er was veel waardering voor het werk van Anita

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2020 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht