Net over de grens: een echte heidag op het Voetstappenpad!

Heide gebieden Hilversum Hollandsche Rading

De Hoorneboegse heide in het Goois Natuurreservaat

Het is augustus en dus bloeit de heide. We besluiten daarom het oude voetstappenpad te gaan lopen. Dit wandelpad is al in de jaren dertig van de vorige eeuw aangelegd en loopt rondom Hilversum. Er zijn daar grote stukken heide te bewonderen. We vragen ons af hoe de heide er uit zal zien, na de schade die de droge zomer van 2018 heeft aangericht.

We kunnen dicht bij huis beginnen; het pad komt namelijk vlak langs Hollandsche Rading. Vanaf de Vuurse Dreef lopen we het Goois natuurreservaat in. Even later zien we de eerste betonnen voetstappenpad markering. We wandelen een poosje door het bos.

Hoorneboegse heide

Niet veel later komen we uit op de Hoorneboegse heide. Hier kijken we echt onze ogen uit! De heide bloeit daar rijkelijk en ziet er schitterend en fris uit. We hadden het vermoeden  dat de heide vanwege de droogte van de zomer in 2018, bijna helemaal uitgedroogd zou zijn. Maar hier blijkt de natuur zich op onvoorstelbare wijze hersteld te hebben!

Ook verderop, op de Bussumse- en Westerheide, zien we de heide volop bloeien. Enkele uitgedroogde plekken daargelaten, zou je denken dat er niks aan de hand is geweest. Wat is de natuur toch prachtig en sterk!

Het was enorm genieten vandaag, op de heide en in de bossen rondom Hilversum. Echt een aanrader. De route die we vandaag liepen is wel 29 km lang. Maar je kunt hem makkelijk in twee keer lopen door halverwege de trein op Hilversum Mediapark te nemen terug naar Hollandsche Rading en later het vervolg doen.

Je komt wel door de buitenwijken van Hilversum. In der tijd dat het pad werd bedacht, was hier nog geen bebouwing. Toch weet men de route elke keer weer aan de nieuwe omstandigheden aan te passen.

Kijk voor meer informatie over het Voetstappenpad bijvoorbeeld via deze link 

Heide gebieden Hilversum Hollandsche Rading

Het Voetstappenpad wordt gemarkeerd door betonnen piramides met daarop een witte voetafdruk. Voor een goede bewegwijzering, loop de route met de klok mee

Heide gebieden Hilversum Hollandsche Rading

De enige Lijsterbes in de wijde omgeving van de Wester heide

Heide gebieden Hilversum Hollandsche Rading

Je komt onderweg grote grazers tegen

Heide gebieden Hilversum Hollandsche Rading

En zandverstuivingen

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht