Première ‘Mariecken’ van Theater in ’t Groen

Theater in het Groen Mariecken

De omliggende gebouwen worden maximaal benut in de theatervoorstelling ‘Mariecken uit Nijmegen’

Maandagavond was het zover. Mariecken uit Nijmegen gespeeld door Theater in ’t Groen ging in première in een wel heel bijzonder decor. Een gedeelte van het Utrechts Science Park/Bilthoven – ook bekend als RIVM-terrein – is ingericht als openluchttheater. Het toegestroomde publiek kon genieten van het middeleeuwse toneelstuk Mariecken van Niemegen, dat door artistiek leider Timon Blok was omgewerkt tot een hedendaagse en actuele voorstelling over het spanningsveld tussen onder andere wetenschap en religie. De voorstelling is nog te zien tot en met zondag 22 september 2019.

Mariecken uit Nijmegen is een voorstelling over vallende engelen en rijzende mensen, over trouw en verraad, over Stephen Hawking en Faust. Met drankgelagen, een DJ, alchemie, een verbaasde Eva, een rebellerend duiveltje en met de kracht van onvoorwaardelijke liefde en met live-zang van het Schütz Projectkoor. Dit alles tegen de achtergrond van de gebouwen van het Utrechts Science Park/Bilthoven.

Een bijzonder decor

De spelers en het koor imponeerden de toeschouwers. Zij maakten maximaal gebruik van de omliggende gebouwen om het publiek telkens weer te verassen. Afwisselend stonden koor en spelers op de balkons, links, rechts, eerste- en tweede verdieping of op het podium. Telkens laverend tussen ongebreideld optimisme over de maakbare wereld en het behoedzaam beschouwen van vooruitgang. Wat brengt de technologische revolutie ons? Geluk? Veiligheid? Gezondheid? Het ontbreken van gevaar? Of een informatie-maatschappij, de vernietiging van onze planeet en uiteindelijk van onszelf?

Zo wordt het conflict tussen techniek en geloof op speelse wijze, maar met een serieuze ondertoon gebracht. Spitten ze in wat misschien wel dé grootste uitdaging van de 21e eeuw gaat worden: hoe houden we onszelf overeind in een wereld die de grenzen van het weten opzoekt?

Theater in het Groen Mariecken

Mariecken van Nijmegen wordt boos en gooit haar glas met een grote zwaai leeg tijdens haar gesprek met Moenen (de duivel)

Theater in het Groen Mariecken

Wetenschappers discussiëren op het podium tijdens een drankgelag

Theater in het Groen Mariecken

Drankgelagen worden wetenschapper Mickey uiteindelijk fataal

Theater in het Groen Mariecken

Walter en Netty gaan samen met aartsengel Gabriël op zoek naar Mariecken

Theater in het Groen Mariecken

Ook Adam en Eva komen voorbij

Theater in het Groen Mariecken

Lena rouwt om de dood van haar broer Walter

Theater in het Groen Mariecken

Mariecken weet het nog niet, zij gaat er over nadenken. Vooral Moenen (de duivel) is verbaasd

Theater in het Groen Mariecken

Licht, donker, gebouwen, een heel bijzonder decor

Theater in het Groen Mariecken

Aartsengel Gabriël speelt een belangrijke rol

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht