Tijdelijke woonunits Planetenbaan

SSW Tijdelijke Woonunits Planetenbaan Bilthoven. Foto: Hans Lebbe / HLP images

SSW plaatst tijdelijke Woonunits op de Planetenbaan in Bilthoven

Tussen de flats aan de Planetenbaan heeft Woonstichting SSW in de zomermaanden elf tijdelijke woonunits laten plaatsen. Deze zijn bestemd voor bewoners die om gezondheidsredenen niet in hun huis kunnen blijven tijdens de verduurzamingswerkzaamheden. Eén unit is ingericht als rustwoning. Hier kunnen bewoners overdag naar toe als er in hun huis gewerkt wordt.

Energiebesparende verbeteringen en groot onderhoud

Alle 240 woningen in de flats aan de Planetenbaan worden energetisch verbeterd naar label A. Ook komen zonnepanelen op het dak voor de het energieverbruik van de liften en de verlichting in de algemene ruimte. Verder wordt alles geschilderd, schade hersteld, dakventilatoren vernieuwd en de brandbeveiliging verbeterd.
In de flat Planetenbaan 443 tot en met 601 (zijde Zonneplein) is aannemer Salverda Bouw in juni in opdracht van SSW gestart met de energiebesparende verbeteringen en het groot onderhoud.

Bewoonde staat

Alle werkzaamheden worden in bewoonde staat uitgevoerd. Om iedereen voor te bereiden op de werkzaamheden, is met alle bewoners persoonlijk gesproken. Daarbij zijn de plannen toegelicht en is besproken welke overlast ze kunnen verwachten. Nadat ruim 80% van de bewoners instemde met het verbeterplan, kon de aannemer van start.
De huisbezoeken bij de middelste flat (nummers 251 t/m 409) zijn ook afgerond. Ook hier is meer dan 70% van de bewoners akkoord en dit najaar begint daar de verduurzaming. In de loop van 2021 is de laatste flat aan de Planetenbaan (marktzijde) aan de beurt.

Trots op de bewoners

De werkzaamheden vragen veel van de bewoners. Want ze blijven gewoon in hun huis wonen, terwijl het nodige wordt verbouwd en verbeterd. Uiteraard wordt er alles aan gedaan om de overlast te beperken. Heidi Spijker, projectconsulent van SSW: “Dankzij onze persoonlijke aanpak in de voorbereiding, zijn bewoners op de hoogte van wat er gaat gebeuren. Alleen valt het in de uitvoering niet altijd mee. Door stof, lawaai en vreemde mensen over de vloer die je spullen verplaatsen, voel je je minder thuis in je eigen huis. Toch is het geweldig hoe de meeste bewoners hiermee omgaan en elkaar helpen. Als het echt teveel wordt, is de rustwoning een heerlijke plek. Daar kun je koffie en thee zetten, een boek lezen of tv kijken. Er is wifi aanwezig en een kamer waar je rustig kunt werken. Bij de inrichting is rekening gehouden met de afstandsregels vanwege corona.”

Service

In enkele gevallen zijn er gezondheidsredenen waardoor mensen echt niet in hun huis kunnen blijven tijdens de verduurzaming. Zij kunnen dan gedurende de werkzaamheden gebruik maken van een tijdelijke woonunit. Deze is volledig ingericht, alleen persoonlijke zaken, beddengoed en de inhoud van de koelkast verhuizen mee. Ook voor mijnheer en mevrouw De Ru is deze service van SSW een uitkomst.

Mevrouw De Ru: “We zeggen gewoon tegen elkaar dat we een paar weken in een vakantiehuisje wonen, mét tuintje. Dat is echt wat anders dan op de vijfde verdieping. Alles is prima geregeld en de tijdelijke woning voldoet aan alle voorwaarden die je je kunt wensen. En als we een vraag hebben, staat bewonersbegeleider Dorothy Kosman van Salverda Bouw direct voor ons klaar. We zijn al op hoge leeftijd en al heel lang getrouwd, maar we komen hier letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar. Thuis hebben we allebei een eigen stoel en hier zitten we weer knus naast elkaar op de bank. Heel fijn, maar we kijken er wel naar uit om straks weer naar ons eigen huissie terug te gaan.”
De komende anderhalf jaar blijven de woonunits op het terrein bij de Planetenbaan staan. Als het goed is, zijn de werkzaamheden aan de drie flatgebouwen dan afgerond.

Duurzaamheidsprogramma

Tot 2023 verduurzaamt SSW circa 1575 woningen. Met dit programma investeert SSW ruim 21 miljoen in meer wooncomfort en een lagere energierekening voor de huurders. En natuurlijk draagt dit bij aan een beter milieu.
Voor dit duurzaamheidsprogramma werkt SSW samen met Adviesbureau Atriensis en de aannemers Talen Vastgoedonderhoud en Salverda Bouw. De uitvoering vindt gefaseerd plaats. De eerste projecten zijn inmiddels afgerond. Na de onrustige verbouwingstijd zijn de bewoners nu heel blij met hun vernieuwde woning.
De duurzaamheidstrein is in 2019 van start gegaan en rijdt stug door. Met aanpassingen vanwege corona. Op dit moment is SSW aan het werk aan de Planetenbaan, Nieuwstraat, Molenkamp, Burgemeester de Withstraat, Anne Franklaan en op diverse adressen in Maartensdijk. Dit najaar hopen we met aannemer Talen Vastgoedonderhoud te starten met de verduurzaming van de flats aan de Kometenlaan. Ook bij deze flatgebouwen komt een aantal tijdelijke woonunits te staan.

SSW Tijdelijke Woonunits Planetenbaan Bilthoven. Foto: Hans Lebbe / HLP images

SSW plaatst tijdelijke Woonunits op de Planetenbaan in Bilthoven

 

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht