Molen Geesina draait zaterdags dankzij molenaars Utrechts Landschap

Molen Geesina draait zaterdags dankzij deze molenaars

Molen Geesina draait zaterdags dankzij deze molenaars

Elke zaterdag draaien de wieken van Molen Geesina aan de Ruigenhoekse dijk in Groenekan. Molenaar Ingrid Friesema had afgelopen zaterdag gezelschap van haar collega uit Soest, Gijs Hasselbach. Op de stelling ontvingen zij bezoekers en vertelden zij over de molen en alle reparaties die nog noodzakelijk zijn en binnenkort zullen worden uitgevoerd. 

De Geesina is een ronde, stenen stellingmolen, gebouwd in 1843. Het is een korenmolen.

Rond 1900 is tegen de molen een machinekamer gebouwd waarin een zuigasmotor stond. De motor dreef een as aan die door de muur de molen in liep. De as op zijn beurt dreef de maalas van de maalstoel aan.

De molen Geesina

De molen is in 1911 gekocht door Abraham Schuurman. Rond 1930 raakte de molen buiten bedrijf vanwege een bedrijfsverhuizing naar De Bilt, maar in 1939 liet Schuurman een omvangrijk herstel uitvoeren omdat het bedrijf weer naar Groenekan terugkwam. Deze restauratie was mogelijk door de spaarzaamheid van zijn vrouw Geesina. Daarom werd de molen in 1941, na de restauratie, omgedoopt van “De Groene Kan” naar “Geesina”.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog heeft de goed uitgeruste molen veel gemalen. Na de oorlog ging men weer malen in De Bilt en kwam de molen wederom stil te staan. In 1968 besloot men toch weer verder te gaan in Groenekan en werd de molen voor een tweede keer gerestaureerd.

Vanaf de jaren 80 trad het verval in, waarna in 1994 de wieken verdwenen. In 1999 droeg de familie Schuurman de molenromp over aan de Stichting De Utrechtse Molens. De stichting zorgde voor volledige restauratie, waardoor de molen sinds 2012 weer kan draaien en malen. Het beheer van de molen ligt nu bij Stichting het Utrechts Landschap.

Op zaterdagen is molenaar Ingrid Friesema aanwezig en draaien de wieken. Het winkeltje is dan ook open. Hier is meel en soms ook honing en wijn te koop.

Molen Geesina is een rijksmonument.

Restauratie op komst

Komend voorjaar zal een muur van de molen gerestaureerd worden. In de muur zit een grote scheur en daar zal de muur opnieuw gemetseld moeten worden. Dit betekent dat de molen een paar maanden geheel gesloten zal zijn. De planken van de stelling zijn ook aan vervanging toe.

Molen Geesina

Molen Geesina

Molen Geesina

Ingang van de molen

Molen Geesina

Molen Geesina

Molen Geesina

Het winkeltje. Hier is meel te koop

Molen Geesina

Bezoekers kunnen op het terrasjes voor de molen een kopje koffie drinken

Molen Geesina

Molen Geesina

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

1 Reactie

  • Reageer
    Molen Geesina Groenekan draait weer! - DeBiltinBeeld.nl
    7 april 2018 op 17:53

    […] Molen Geesina draait zaterdag dankzij molenaars Utrechts Landschap […]

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.