Molen Geesina Groenekan draait weer!

Molen Geesina Groenekan draait weer

Daar gaat die dan, burgemeester Sjoerd Potters en Saskia van Dockum lichten – onder het toeziend oog van molenaar Ingrid Friesema en Frits Jansen – gezamenlijk de vang en Molen Geesina kwam op gang!

Onder grote belangstelling is vandaag de vang gelicht van Molen Geesina in Groenekan door Burgemeester Sjoerd Potters en Saskia van Dockum (directeur Utrechts Landschap). Na een lange periode van restauratie was het eindelijk zo ver dat de molen weer kan malen! Na korte speeches van achtereenvolgens de burgemeester, Saskia van Dockum en Frits Jansen (voorzitter Stichting Molen Geesina) ging het gezelschap naar de stelling om onder leiding van molenaar Ingrid Friesema de molen in beweging te zetten.

In de diverse speeches werden heel veel mensen bedankt voor hun medewerking en gulle gaven aan dit omvangrijke project. Deels is het herstel gefinancierd vanuit de Stichting De Utrechtse Molens, maar ruim anderhalf ton moest elders vandaan komen. De niet aflatende inzet van onder andere de Stichting Molen Geesina, is het resterende geld bijeen gebracht. Dit geld is onder andere ‘opgehaald’ bij twaalf vermogensfondsen, de gemeente De Bilt, Beschermers van Utrechts Landschap en door een lokale crowdfundingsactie ‘Draag uw steentje bij!’.

Hier een filmpje gemaakt door Joyce Reimus van het moment suprême:

Molen Geesina Groenekan draait weer

Geesina draait weer!

Molen Geesina Groenekan draait weer

Burgemeester Sjoerd Potters beet het spits af. Hij vertelde over het erfgoed van de molen en hoe belangrijk dit is te bewaren. Zo ook Molen Geesina, die vernoemd is naar diegene die in der tijd met haar spaarzaamheid er voor zorgde dat deze molen behouden bleef. De burgemeester vond het een eer om bij deze bijzondere gebeurtenis een rol te mogen spelen: “Ik ben geen molenaar, maar ga mijn beste doen om de vang voor u te lichten,” hiermee besloot de burgemeester zijn speech en het lukte!

Molen Geesina Groenekan draait weer

De beide molenaars kijken vanaf de stelling naar de enorme drukte rondom de molen

Molen Geesina Groenekan draait weer

De Vriendenkring uit Westbroek speelde ‘Lang zal die leven’ en natuurlijk ook ‘Daar bij die molen’

Molen Geesina Groenekan draait weer

Molenaars Ingrid Friesema en Gijs Hasselbach zijn zichtbaar blij dat zij weer aan de slag kunnen

Molen Geesina Groenekan draait weer

De leverancier van de speciale stenen uit Deest (links) en de metselaars – die 42.000 IJsselsteentjes metselden – kunnen tevreden zijn over hun werk

Eerdere reportage van Molen Geesina zijn hier te vinden:

Restaurantie Molen Geesina voortvarend aangepakt

Molen Geesina draait zaterdag dankzij molenaars Utrechts Landschap

Molen Geesina Groenekan draait weer!

 

 

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2021 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht