B-17 Monument verrijkt met rode rhododenderons

rhododendrons B-17 monument Groenekan

Planten rhododendrons B-17 Monument Groenekan met medewerking van burgemeester Sjoerd Potters

Afgelopen vrijdag werd het oorlogsmonument in Groenekan, het zogenaamde B-17 monument, verrijkt met een drietal rode rhododendrons. Onze nieuwe burgemeester Sjoerd Potters was speciaal voor deze gelegenheid naar het monument gekomen om mee te helpen met het planten van de struiken.

Vrouwen van Nu Groenekan hadden het initiatief genomen om het monument meer cachet te geven door er achter een drietal rododendrons te plaatsen. Waardoor de plek markanter en herkenbaarder wordt.

Vrouwen van Nu Groenekan verzamelt rondom het monument

Coby Merkens

Coby Merkens (voorzitter Vrouwen van Nu Groenekan) heette allen welkom en in het bijzonder burgemeester Sjoerd Potters. Zij vervolgde: “We staan hier bij een monument ter nagedachtenis aan de bemanningsleden van een in Groenekan verongelukte Amerikaanse B-17 bommenwerper. Op 28 mei 1944 maakte deze bommenwerper een noodlanding in Groenekan, waarbij drie bemanningsleden om het leven kwamen.”

Op woensdag 28 mei 2014 – 70 jaar na dato – werd dit monument onthuld. Een prachtig initiatief van een groep Groenekanners, aangevuld met enkele externe deskundigen en gedragen door de Groenekanse bevolking. Daarnaast heeft De Nijepoortschool het monument geadopteerd en wordt er jaarlijks op 28 mei aandacht geschonken aan deze tragedie in de Tweede Wereldoorlog. De 4 mei herdenking in 2016 heeft hier, bij dit monument, plaatsgevonden.

“Puschi de Bruijn, een plaatselijk Vrouwen van Nu lid, vond dat het monument er een beetje kaal bijstaat,” vervolgt Coby. “Vorig jaar hebben de Vrouwen van Nu, afdeling Groenekan, de ‘Brocante in het Groen’ georganiseerd en het geld dat daaraan is over gehouden wordt nu gebruikt voor de beplanting bij het monument. Dit alles in goed overleg met de Stichting B-17 en de gemeente De Bilt.”

rhododendrons B-17 monument Groenekan

Coby Merkens vertelt een stukje geschiedenis en waarom rode rhododendrons

Waarom rode rhododendrons?

Ooggetuige en vrijwillig brandweerman de heer van Hoffen senior noteerde op 28 mei 1944 de naam van Thomas Roskowick, die hij de laatste momenten van zijn leven had bijgestaan. Thomas Roskowick ligt begraven in Margraten. Zijn graf werd geadopteerd door de familie Van Hoffen. Elk jaar op Memorial Day gaat de familie daarheen. Omdat 28 mei 1944 zo’n mooie eerste Pinksterdag was en alle rhododendrons zo uitbundig bloeiden, nam de vader van Julius van Hoffen altijd een rhododendron tak mee naar het graf in Margraten. Ook als Julius van Hoffen nu op 28 mei – samen met de kinderen van De Nijepoortschool – naar dit monument gaat, doet hij dat nog steeds.

Coby Merkens vervolgt: “Groenekan en Blauwkapel zullen hen niet vergeten ‘We Will Remember Them’. De Vrouwen van Nu Groenekan is dan ook zeer verheugd hun bijdrage aan dit monument te kunnen geven.
 Niet alleen, maar SAMEN zoeken en kijken naar nieuwe kansen. Het jaarthema van Vrouwen van Nu is: ‘De kracht van samen’. Dat is wat ons bindt als vereniging en ook naar onze leefomgeving.” Zij bedankte alle partijen voor de prettige samenwerking. Na het planten van de rhododendrons werd het glas geheven in het Dorpshuis De Groene Daan.

Burgemeester Sjoerd Potters ontvangt vermoedelijk het laatste exemplaar van het boekje dat de geschiedenis vertelt over het B-17 monument

Gezamenlijk plant de burgemeester de rode rhododenderon

De burgemeester weet van aanpakken!

In 2016 maakte DeBiltinBeeld.nl een sfeervolle reportage van de Dodenherdenking, die toen voor het eerst bij dit monument plaatsvond

B-17 Monument verrijkt met rhododenderons

DeBiltinBeeld.nl (onderdeel van HLP images) brengt regelmatig foto’s en verhalen over de zes kernen van de gemeente De Bilt. Wil je geen enkele fotoserie missen? Like dan de DeBiltinbeeld.nl op Facebook. Heb je zelf een idee voor een verhaal of een tip voor een onderwerp, mail dan naar info@DeBiltinBeeld.nl.
Al het beeldmateriaal (foto’s) en teksten van DeBiltinBeeld.nl zijn auteursrechtelijk beschermd. Wilt u een of meerdere beelden gebruiken of elders publiceren? Neemt u dan éérst contact op met de DeBiltinBeeld.nl-redactie. Dat kan hier. De berichten van DeBiltinBeeld.nl mogen als geheel via een link gedeeld worden op Facebook. Individuele foto's echter niet! ©2020 HLP images.nl

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.